.

De Basisregels van kattenverenigingen

De afgelopen tijd worden we helaas geconfronteerd met diverse problemen die ontstaan zijn doordat het mogelijk niet duidelijk is voor alle leden van verenigingen wat wel en niet is toegestaan.
Daarom hebben we hieronder een aantal basisregels neergezet die eigenlijk gelden voor leden van welke kattenvereniging dan ook. Let op, dit is absoluut niet nieuw, maar omvat een aantal zaken die we tegenkomen in de praktijk.

De 12 basisregels zijn:

1. Het is niet toegestaan om bij 2 verschillende verenigingen als fokkerlid actief lid te zijn.

2. Het is niet toegestaan om bij 2 verschillende verenigingen onder een verschillende catterynaam geregistreerd te zijn. En een catterynaam is persoonlijk.

3. Om stambomen aan te kunnen vragen moet je op het moment van dekking van de poes lid zijn van een vereniging.

4. Voor alle kittens die geboren worden in een nest moeten stambomen aangevraagd worden. Dus niet voor bijvoorbeeld 2 kittens uit een nest van 5 kittens.

5. Voor alle geboren nesten moeten stambomen aangevraagd worden.

6. Volgens de NL wetgeving mag een poes niet meer dan 3 nesten in 2 jaar krijgen of niet meer dan 2 in een jaar.

7. Bij alle stamboomaanvragen moeten de benodigde documenten worden meegestuurd. Een aanvraag kan anders niet in behandeling genomen worden.

8. Beide ouders moeten in het bezit zijn van een stamboom, een negatieve navelbreukverklaring en de kater van een testikelverklaring (nog niet overal verplicht) en beide ouderdieren moeten gechipt zijn (nog niet overal verplicht).

9. Bij een wisseling van vereniging, handel dan nesten geboren voor de overgang af bij je oude vereniging waar je op moment van geboorte van de kittens lid was.

10. Stambomen moeten binnen 12 weken na geboorte aangevraagd zijn (is er vertraging om een bepaalde reden, meld dit dan bij het stamboek). Alle kittens moeten een chip hebben en het chipnummer moet in of op de stamboom vermeld staan

11. Stambomen van de ouderdieren moeten vooraf geïmporteerd zijn in het stamboek.

12. Kittens mogen pas verhuizen vanaf minimaal 14 weken (een aantal verenigingen hanteert 12/13 weken).


Hebben jullie vragen, stel ze dan vooral en dan kunnen we hierbij assisteren.

Mundikat